Diska för hand

Är du en sån där som diskar för hand? Kanske saknar du diskmaskin helt, eller som jag, tycker att det är enklare att diska för hand såvida man inte har ett berg med disk. Jag föredrar att diska för hand. Tycker att det går snabbt och enkelt och att det är roligare än att plocka in och ut ur diskmaskinen stup i kvarten. Jag tänkte därför komma med några enkla råd till dig som hatar att diska men tyvärr är tvungen att göra det regelbundet ändå. Alla som är vana att diska känner säkert till det här redan, alternativt har utvecklat egna metoder för att göra just deras diskande lättare.

Steg ett är att se till att diska direkt. Diska kastrull och stekpanna direkt när du lagt upp maten på tallriken. Du behöver inte göra en grundlig diskning då men ta lite vatten och vispa runt lite med diskborsten för att få bort skiten. När du sedan ätit klart använder du diskmedel och tar bort det sista. Om du redan dragit ur stekpannan/kastrullen innan så är det inte ens lite jobbigt då all skit redan är borta och diskmedlet bara garanterar att det verkligen är rent och fint.

Steg två är att skaffa en blomspruta som du häller i lite diskmedel i och sedan fyller upp med vatten. Så att du får redan utblandat diskmedel i den. Sen kan du ta den och spraya på den tallrik eller bestick eller vad det nu är du ska diska. Anledningen att jag förespråkar en blomspruta är att det dels är behändigare att använda än en stor YES-flaska. Det är också mer ekonomiskt eftersom diskmedel är väldigt koncentrerat och drygt så använder man i regel för mycket. Med en sprayflaska där man spätt ut diskmedlet med 1 del diskmedel och 8-10 delar vatten så är det mindre risk att man överdoserar och spar därmed lite pengar. Det är naturligtvis inga stora summor vi talar om här men det finns väl ingen mening att använda mer diskmedel än nödvändigt?